Datorhjälp - Felsökning & Reparation av datorer

Din specialist på datorer, service, reparationer och nätverksteknik i Sundsvall
Ring oss – 060 – 785 20 10 – alla dagar i veckan!

Skriv ut

Hur gör jag mitt wifi säkrare?

För att göra ditt WiFi-nätverk säkrare finns det flera åtgärder du kan vidta för att skydda det mot obehörig åtkomst och andra hot. Här är några viktiga steg du bör överväga:

  1. Använd stark kryptering: Se till att ditt WiFi-nätverk använder WPA3-kryptering, den senaste och säkraste standarden. Om din router inte stödjer WPA3, använd WPA2-PSK (AES). Undvik att använda äldre krypteringsmetoder som WEP och WPA, eftersom de är mycket mer sårbara för intrång.

  2. Sätt ett starkt lösenord: Använd ett långt och komplext lösenord för ditt WiFi-nätverk. Det bör innehålla en blandning av bokstäver (både stora och små), siffror och specialtecken. Undvik att använda personlig information som kan gissas lätt, såsom födelsedagar eller namn.

  3. Ändra standardnamnet på nätverket (SSID): Byt ut routerns förinställda nätverksnamn (SSID) till något unikt som inte avslöjar vilken typ av router du har eller ger några personliga ledtrådar.

  4. Stäng av WPS (Wi-Fi Protected Setup): Även om WPS kan göra det enklare att ansluta nya enheter till ditt nätverk, är det mindre säkert och kan utgöra en säkerhetsrisk. Det är bättre att stänga av det och ansluta enheter manuellt.

  5. Aktivera nätverksisolering: Många routrar erbjuder en funktion som kallas för ”nätverksisolering” eller ”gästnätverk”. Detta låter dig skapa ett separat nätverk för gäster, vilket skyddar dina huvudenheter från potentiellt osäkra enheter som gäster kan ansluta.

  6. Uppdatera routerns firmware regelbundet: Tillverkare släpper uppdateringar som fixar säkerhetshål och förbättrar funktioner. Se till att din routers firmware är uppdaterad till den senaste versionen.

  7. Inaktivera fjärråtkomst: Se till att inställningarna för fjärråtkomst till din router är inaktiverade om du inte aktivt använder den funktionen. Detta hindrar obehöriga användare från att komma åt din routers inställningar från internet.

  8. Använd ett avancerat nätverksskydd: Många routrar kommer idag med inbyggda säkerhetsfunktioner som skydd mot skadlig programvara och intrångsförsök. Aktivera dessa funktioner om de finns tillgängliga.

  9. Begränsa åtkomsten till routern: Se till att endast behöriga användare har åtkomst till din routers administrationsgränssnitt, och använd ett starkt lösenord även här.

  10. Använd en VPN-tjänst: För en ytterligare säkerhetsnivå, överväg att använda en VPN-tjänst för ditt hemnätverk. Detta kan kryptera din internettrafik och göra det svårare för utomstående att spionera på din onlineaktivitet.

Genom att följa dessa steg kan du avsevärt förbättra säkerheten på ditt WiFi-nätverk och skydda dina uppkopplade enheter och personliga data mot obehörig åtkomst och cyberhot.

Behöver du hjälp med nätverket?